Kolej Teknologi Darulnaim

Hijrah Menara Gading 2016 (Himega)

Jun 2016 – “Hijrah Menara Gading 2016” adalah satu program yang dianjurkan oleh pihak pengurusan KTD kepada pelajar lepasan SPM bagi mendedahkan kepada para peserta tentang kepentingan menyambung pengajian ke meTaklimat Himega kepada peserta lepasan SPM di bandar baharu banginara gading. Di samping itu, program ini juga dapat memberi galakkan dan panduan untuk menjadi seorang mahasiswa yang cemerlang dari segi intelek, spiritual dan fizikal.

 Selain itu, melalui program ini, para peserta dapat memberi gambaran umum kepada para peserta mengenai persediaan-persediaan yang perlu sebelum melangkah masuk ke menara gading. Program ini juga bertujuan untuk mengenalpasti kursus dan kerjaya berdasarkan minat dan kelayakan peserta bagi meneruskaan pendidikan belia ke menara gading.

Disebabkan program sedemikian yang berlangsung selama 3 hari itu mendapat sambutan hangat daripada para peserta, pihak pengurusan KTD telah melaksanakan program ini sebanyak tiga kali untuk tahun 2016 iaitu pada bulan Mac, April dan Jun. Pelbagai tempat telah diadakan bagi menjayakan program ini. Antaranya adalah Pantai Irama Bachok, Kelantan, SMK Desa Murni, Pulau Pinang, Majlis Daerah Sik, Kedah dan banyak lagi.

 Kesimpulannya, dengan wujudnya program seperti Himega akan menyedarkan lagi  para peserta untuk melanjutkan pelajaran dan memilih kursus yang sesuai bagi minat dan kelayakan para peserta. Semoga program sedemikian akan terus dianjurkan dengan lebih mantap bagi persediaan peserta untuk ke menara gading.

Taklimat Himega di Pantai Sri Tujuh oleh En Yahya

 Taklimat Himega di Perak mendapat sambutan hangat daripada lepasan SPM