Kolej Teknologi Darulnaim

Festival Konvokesyen Ke-4 Kolej Teknologi Darulnaim (FESKO KTD)

21 Ogos 2016, Pengkalan Chepa – Anggaran seramai 2000 pengunjung telah membanjiri tapak Festival Konvokesyen ke-4 (Fesko) Kolej Teknologi Darulnaim (KTD) yang bertempat di KTD bermula dari 16 Ogos 2016 hingga 18 Ogos 2016. Fesko dimulakan dengan pembukaan Majlis Konvokesyen ke-4 yang dirasmikan oleh YBHG. Dato (Dr.) Hussamuddin bin Yaacub, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Media Karangkraf diikuti dengan penyerahan sijil dekan bagi setiap semester kepada pelajar, penyerahan sijil bestari, gemilang dan nilam.

Bagi memeriahkan lagi Fesko pada kali ini, semua orang dijemput hadir untuk menyaksikan persembahan yang dipertandingkan dan melihat pameran-pameran yang dianjurkan.  Selain meraikan graduan yang bergraduat, Fesko juga dapat mengeratkan lagi hubungan kerjasama antara mahasiswa dan pihak pengurusan universiti dan penduduk tempatan. Fesko turut menawarkan pelbagai aktiviti bagi menarik perhatian orang ramai yang bermula dari jam 8.00 pagi hingga 12.00 malam.

pertandingan drone yang dianjurkan oleh pelajar KTD  pertandingan nasyid semasa karnival Fesko2016

Antara pameran yang diadakan ialah pameran artilleri, amphibian car dan lain-lain lagi. Selain itu, pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh mahasiswa KTD termasuklah pertandingan futsal, pertandingan drone, pertandingan mewarna, pertandingan drama, pertandingan nasyid, pertandingan dikir barat dan banyak lagi. Di samping itu, pihak pengurusan Fesko juga sempat menjemput artis iaitu Heliza Helmi bagi berkongsi pengalaman misi kemanusiaan di Gaza dan Syria. Sepanjang festival konvokesyen itu berlangsung, gerai jualan turut disediakan bagi memudahkan orang ramai untuk membeli makanan dan minuman.

Heliza Helmi memberi hadiah kepada pelajar untuk cabutan bertuah  pelajar KTD bergambar dengan Heliza Helmi sebagai kenangan

Dengan wujudnya penganjuran Fesko yang melibatkan pertandingan dan pameran berbentuk elemen teknologi dan hiburan ini dapat menambahkan lagi ilmu pengetahuan kepada mahasiswa dan orang ramai. Secara tidak langsung, ia dapat mengelakkan berlakunya aktiviti yang tidak berfaedah kepada orang ramai.

Last Updated on Tuesday, 06 September 2016 10:48

Hits: 281

MAJLIS KONVOKESYEN KE-4, KOLEJ TEKNOLOGI DARULNAIM

Pengkalan Chepa, 16 Ogos- Majlis Konvokesyen kali ke-4 Kolej Teknologi Darulnaim telah berlangung dengan jayanya bertempat di Dewan Utama Kolej Teknologi Darulnaim (KTD). Majlis konvokesyen tersebut berlangsung pada 16 Ogos 2016 bersamaan 13 Zulkaedah 1437H bermula jam 8.00 pagi hingga 1.00 tengahari menyaksikan penganugerahan diploma kepada 63 orang graduan KTD dari pelbagai kursus seperti Diploma Multimedia (DMM), dan Diploma Pengurusan Perniagaan (DPP). Selain itu, ibu bapa para graduan dan seramai 30 orang VIP telah dijemput bagi memeriahkan lagi majlis konvokesyen ke-4.  

Majlis Konvokesyen dimulakan dengan perarakan masuk para graduan diikuti dengan pensyarah dan dif-dif kehormat. Seterusnya majlis berlangsung dengan nyanyian lagu Negaraku, lagu Selamat Sultan dan lagu rasmi KTD. Bacaan doa oleh Ustaz Wan Muhammad Silmi Hamzah dan bacaan ayat suci Al-Quran oleh pelajar yang bernama Mohd Fitri bin Abdullah melengkapkan lagi pelancaran majlis tersebut. Majlis Konvokesyen diteruskan lagi dengan ucapan pengisytiharan pembukaan Majlis Konvokesyen ke-4 oleh Tuan Haji Abdul Rahim bin Hussain, Pengurus Hal Ehwal Akademik Pelajar dan ucapan alu-aluan oleh YBhg. PM Dr. Nik Kamaruzzaman Abdul Latif, Ahli Jawatankuasa Pengelola KTD.

Ucapan perasmian Majlis Konvokesyen ke-4 oleh YBhg. Dato’ (Dr.) Hussamuddin bin Yaacub iaitu Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Media Karangkraf telah menarik minat para hadirin yang hadir dengan menekankan slogan “belajar biar pandai, perangai biar juruh dan hidup biar boleh tumpangkan orang lain”. Beliau juga mengumpamakan seperti komputer yang mempunyai operating system untuk melancarkan proses komputer, begitulah juga pelajar memerlukan Al-Quran sebagai operating system untuk melancarkan perjalanan hidup mereka. Di samping itu, beliau sempat berkongsi kata-kata semangat dari ayah beliau iaitu “kamu mesti ada visi yang jauh untuk berjaya, iaitu bukan hanya berjaya di dunia tapi mati biar boleh masuk syurga”. Ini menunjukkan bahawa hidup berlandaskan Al-Quran amatlah dituntut dalam menghasilkan pelajar yang bukan hanya pandai dan berperangai juruh malah, boleh ditumpang dunia dan akhirat.

Majlis Konvokesyen ke-4 turut diserikan dengan nyanyian nasyid dari kumpulan nasyid KTD. Upacara penganugerahan diploma kepada para graduan diserikan juga dengan Peanugerahan Anugerah Graduan Terbaik KTD tahun 2016 iaitu Saudari Qonita binti Ahmad Madany, Graduan Diploma Pengurusan Perniagaan (DPP) yang berasal dari Indonesia. Sebagai penerima Anugerah utama KTD sempena majlis Konvokesyen ke-4, Qonita, turut memberi ucapan beliau mewakili kawan-kawannya memohon maaf dan berterima kasih kepada semua barisan pensyarah yang telah memberi tunjuk ajar sepanjang beliau dan rakan-rakan berada di KTD. Majlis turut menyaksikan bacaan ikrar graduan yang diketuai oleh Saudara Muhammad Farhan Zaini. Majlis  berakhir dengan penyampaian cenderamata kepada YBhg. Dato’ (Dr.) Hussamuddin bin Yaacub.

TAHNIAH Diucapkan kepada semua Graduan.

graduasi bergerak keluar dewan   Qonita menerima segulung diploma dan Anugerah Graduan Terbaik 2016   ikrar graduan-graduan KTD 2016

Last Updated on Tuesday, 06 September 2016 10:27

Hits: 275

Gotong Royong 2016

Tanjung Chat, 3 Ogos – Pelajar dan felo asrama Tanjung Chat C telah bekerjasama melaksanakan aktiviti gotong royong di kediaman itu pada 29 Julai 2016.  Pelajar yang seramai 20 orang itu melakukan aktiviti gotong royong seperti mencabut rumput, sapu sampah, bersih bilik dan lain-lain. Kerjasama yang diberikan oleh pelajar dan felo ini telah menghasilkan asrama yang bersih dan kemas kerana kerja-kerja yang dilakukan menjadi lebih senang.

Dengan adanya gotong royong ini, pelajar dan felo dapat merapatkan lagi silaturrahim mereka dan  pelajar yang baru dapat mengenali felo dan senior mereka. Justeru itu, ia dapat memudahkan lagi bagi pelajar baru untuk meminta tolong jika berlaku sebarang masalah. Selain itu, dengan kerjasama yang diberikan untuk gotong royong, pelajar akan menjadi lebih bertanggungjawab menjaga kebersihan dan menolong orang ramai.

Diharapkan dengan melakukan aktiviti sebegini dapat mengelak sebarang penyakit yeng berbahaya dan pelajar dapat hidup dalam keadaan yang bersih dan sihat.

pelajar dan felo gotng royong bersama-sama di kawasan asrama

Last Updated on Monday, 05 September 2016 11:23

Hits: 178

Latest News

LATEST NEWS

Last Updated on Wednesday, 20 July 2016 11:59

Hits: 206

Sambutan Aidilfitri 2016

Pengkalan Chepa, 12 Julai – seramai 28 orang pelajar anak kelahiran Negeri di Bawah Bayu mengambil peluang dengan menyambut Aidilfitri di KTD pada 1 Syawal 1437H bersamaan 6 Julai 2016.

Sambutan aidilfitri di perantauan bagi mereka mungkin tidaklah semeriah menyambutnya di tanah air kerana tidak mempunyai keluarga dan sanak saudara di perantauan. Namun, ikatan persahabatan antara mahasiswa dapat memeriahkan majlis Aidilfitri itu. Bagi memeriahkan lagi  majlis Adilfitri itu, mahasiswa telah dijamu dengan  juadah tradisional negeri itu yang dimasak sendiri oleh mereka.

Walaupun sambutannya agak ringkas, namun ia sudah cukup mengembirakan bagi mahasiswa untuk menyambut hari raya.

mahasiwa KTD bergambar untuk kenangan sempena Hari Raya Aidilfitri 2016

Last Updated on Tuesday, 12 July 2016 10:16

Hits: 160

Hijrah Menara Gading 2016 (Himega)

Jun 2016 – “Hijrah Menara Gading 2016” adalah satu program yang dianjurkan oleh pihak pengurusan KTD kepada pelajar lepasan SPM bagi mendedahkan kepada para peserta tentang kepentingan menyambung pengajian ke meTaklimat Himega kepada peserta lepasan SPM di bandar baharu banginara gading. Di samping itu, program ini juga dapat memberi galakkan dan panduan untuk menjadi seorang mahasiswa yang cemerlang dari segi intelek, spiritual dan fizikal.

 Selain itu, melalui program ini, para peserta dapat memberi gambaran umum kepada para peserta mengenai persediaan-persediaan yang perlu sebelum melangkah masuk ke menara gading. Program ini juga bertujuan untuk mengenalpasti kursus dan kerjaya berdasarkan minat dan kelayakan peserta bagi meneruskaan pendidikan belia ke menara gading.

Disebabkan program sedemikian yang berlangsung selama 3 hari itu mendapat sambutan hangat daripada para peserta, pihak pengurusan KTD telah melaksanakan program ini sebanyak tiga kali untuk tahun 2016 iaitu pada bulan Mac, April dan Jun. Pelbagai tempat telah diadakan bagi menjayakan program ini. Antaranya adalah Pantai Irama Bachok, Kelantan, SMK Desa Murni, Pulau Pinang, Majlis Daerah Sik, Kedah dan banyak lagi.

 Kesimpulannya, dengan wujudnya program seperti Himega akan menyedarkan lagi  para peserta untuk melanjutkan pelajaran dan memilih kursus yang sesuai bagi minat dan kelayakan para peserta. Semoga program sedemikian akan terus dianjurkan dengan lebih mantap bagi persediaan peserta untuk ke menara gading.

Taklimat Himega di Pantai Sri Tujuh oleh En Yahya

 Taklimat Himega di Perak mendapat sambutan hangat daripada lepasan SPM

Last Updated on Sunday, 28 August 2016 12:44

Hits: 126

Karnival Pendidikan MARA 2016

Mei 2016 – Pihak pengurusan Kolej Teknologi Darulnaim (KTD) telah mengambil bahagian dalam Karnival Pendidikan MARA 2016 pada bulan Mac, April dan Mei yang berlangsung selama 2 hari bagi setiap karnival. Karnival tersebut telah berlangsung di pelbagai tempat seperti Dewan Bandaraya Alor Setar, One Borneo Mall (Kota Kinabalu Sabah), Stadium Sultan Muhammad Ke-4, Terengganu Trade Centre (TTC) dan banyak lagi.

Bagi menarik minat pengunjung yang datang ke karnival tersebut, pihak KTD telah mengadakan beberapa aktiviti. Antaranya ialah pameran KTD bagi menjelaskan lagi kursus-kursus yang ditawarkan dan maklumat-maklumat berkaitan oleh pihak KTD kepada pengunjung yang hadir. Selain itu, pihak KTD juga mengadakan taklimat dan memberi keyakinan kepada pelajar supaya memilih KTD sebagai destinasi pembelajaran diploma dalam kursus-kursus mengikut minat pelajar. Oleh yang demikian, melalui karnival ini  ia dapat membina rangkaian antara staf dan pelajar.

KTD turut mengambil bahagian dalam Karnival Pendidikan MARA yang di anjurkan oleh MARA Suasana sekitar di booth KTD yang berlangsung di TTC Terengganu

Sasaran utama  pengunjung yang hadir ialah pelajar tingkatan 5 dan 6. Selain itu, pelajar spm, stpm, stam, matrikulasi dan asasi juga merupakan sasaran utama bagi pihak KTD untuk memberi taklimat dan keyakinan untuk memilih destinasi pembelajaran.

Diharapkan karnival sedemikian terus dipergiatkan agar pelajar dan para ibu bapa pelajar sentiasa mengetahui keadaan institusi semasa.

Prof Madya Mohd Noor Hussin, Ketua Eksekutif KTD juga turun padang di karnival penddidkan mara bertempat Stadium Sultan Muhammad ke-4 Kota Bharu Kelantan Turut hadir berprogram di karnival pendidikan mara di Sabah

Last Updated on Monday, 29 August 2016 10:04

Hits: 127